Pitajte nas

prijava na mailing listu

Knjiga utisaka
ANTAS
Statistika:
Broj poseta: 8301330
Broj pregledanih stranica: 34017745
Broj korisnika trenutno na sajtu: 3

skype:
 koronasmed

korona.tours

SKADARSKO JEZERO (VIRPAZAR-hoteli)

Kuća na raskrsnici. Virpazar je mjesto u barskoj opštini gdje se ukrštaju i prepliću mnogi i različiti putevi. Mjesto gdje putnika čeka ono što mu je najpotrebnije: česma, hladovina platana, pekara.To je ostrvo-poluostrvo sa kog se kreće u istraživanje Skadarskog jezera. Brodom ili drumom, uskim putem iznad jezera, sve do Taraboša. Naselje je nastalo na sastavku dvije rijeke, Orahovštice i Crmnice. Spajajući se grade vir i rijeku Viršticu koja se odmah uliva u jezero. Osim tri rijeke, jednog velikog jezera i više brda, Virpazar ima i tri kamena mosta, svoje polje, svoju Crmnicu, svoju tvrđavu Besac, željezničku stanicu, hotel i školu. I malo stanovnika, ni stotinu. Ali, to su veoma, veoma interesantni ljudi. Prokrstarite najvećim jezerom na Balkanu i najvećim ptičjim rezervatom u Evropi, Skadarskim jezerom. Otkrijte posebnu dimenziju, koja se formira u presjeku spečificnog crnogorskog spoja estetike i etike i koja čini dušu Crne Gore. Sa terasastih padina Crmnice, iz najčuvenijih vinograda Crne Gore, na tržište je uvijek stizalo najbolje vino.Na Virpazaru se decembra meseca održava tradicionalni festival VINA I UKLJEVE. Manifestacija okuplja više desetina izlagača vina. U blizini JEZERA na oko 5 km na putu za Petrovac, Sotonići, nalazi se izvrsno mesto za odmor i okrepljenje - restoran VODA U KRŠU - sa specijalitetima svojstvenim samo ovoj kući.

                         

                         

Sve je na jednom mjestu - Skadarskom jezeru: posljednje stanište pelikana u Evropi, najveći ptičji rezervat u Evropi, jedna od posljednjih slatkovodnih močvara u Evropi, najveće jezero i kriptodepresija na Balkanu, crnogorska »Sveta gora« sa svojih dvadesetak crkava i manastira, mikrokosmos (»Luča mikrokozma«), čudesni ambijent, koji ima svoju Veneciju, Alkatraz, Romea i Juliju (Kosaru i Vladimira).
Neka Vas priča o Skadarskom jezeru inspiriše da obiđete baš ono što vama i vašim prijateljima odgovara. 
Površina jezera je 379-530km2, zavisno od vodostaja. Prosječna dubina 5-8 metara, mada njegova najdublja tačka leži 90 metara ispod nivoa mora (izvor Raduš). Pripada protočnom tipu jezera. Najveću količinu vode unosi rijeka Morača i 50-ak izvora, »oka«, koji rijekom Bojanom otiču u Jadransko more.

If you are a nature lover anxious to enjoy superb lake landscapes, the Pelikan will take you to a natural gallery where you will experience magnificent lake sceneries, islets, coves, fjords, rare birds, fish and water lilies.
If you are at the same time eager to become better acquainted with the cultural and historical heritage of the area, here you have a chance to explore history, undertaking a tour of ancient sites on Lake Skadar. While you drift across the lake, forts and monasteries pass before your eyes one after the other: Grmožur, Starčevo, Lesendro, Žabljak Crnojevića and many other buildings or their remains. You will wish to take a closer look and learn something about the buildings and the people who made them and dwelt in them. 
 You will wish to draw near the ancient walls and hear their tale. Our tale...