Pitajte nas

prijava na mailing listu

Knjiga utisaka
ANTAS
Statistika:
Broj poseta: 8453766
Broj pregledanih stranica: 34504570
Broj korisnika trenutno na sajtu: 4

skype:
 koronasmed

korona.tours

     

 Kipar mnogi zovu i Afroditino ostrvo, jer se prema predanju ovde iz morske pene rodila grcka boginja ljubavi.
Kroz istoriju koja je stara oko 10.000 godina, naseljavali i osvajali su ga Grci, Rimljani, Asirci, Persijanci, Egipcani, Vizantijci i Krstaši, što je razlog zašto se ovde preplicu mitologija i drevna istorija.

Glavni grad je Nikozija. Ostrvo ima oko 820.000 stanovnika od čega su oko 80% pravoslavnih Grka, 10% Turaka i oko 10% ostalih etničkih grupa.

Kipar važi za najtoplije ostrvo Mediterana sa oko 340 suncanih dana godišnje. Prosecna prolecna temperatura vazduha iznosi oko 25C, letnja oko 34C, jesenja oko 26C, zimska oko 16C. Zbog temperature mora koja iznosi preko 22C kupališna sezona traje od maja do novembra, s tim da u julu i avgustu iznosi oko 27C. Ovde se nalaze i 4 velika tematska vodena parka a za najveći u Evropi važi upravoonaj u Ayia Napi.

 Kipar ima jako razvijen turizam zahvaljujuci bogatoj istoriji, lepo uredenim letovalištima. Plaže su uglavnom peskovite i od sitnog šljunka. More je izuzetno čisto.

VAŽNA NAPOMENA:

- Na Kipru se vozi levom stranom
- Struja je 230V i 240V. U mnogim hotelima se mogu iznajmiti adapteri uz depozit koji se vraća ili se mogu kupiti u prodavnici za oko 1.5 eur
- Voda sa česme je tehnički ispravna za piće, ali mi preporučujemo flaširanu vodu
- Jezik – grčki a uglavnom svi Kiprani govore engleski jezik
- Valuta – euro
- Pozivni broj za Kipar je 00357
- Za poziv prema Srbiji bira se broj 00381, broj grada ili mob operatera bez nule, pa broj telefona
- Gradski prevoz je odlično organizovan. Karta u jednom pravcu iznosi oko 1eur, a karta za celodnevnu vožnju iznosi oko 2eur (u autobusima nema guzve i svi su klimatizovani), tako da nema potrebe za iznajmljivanjem automobila.
- U slučaju iznajmljivanja rent a car vozila potrebno je da imate između 25-65 god. ili min 3 godine vozačku dozvolu ukoliko ste mlađi od 25 god. (min 21 godina) - u tom slučaju se plaća dodatno osiguranje kao i za lica starija od 65 god.
- Agencija savetuje dodatni oprez zbog vožnje levom stranom. Na celom ostrvu rent a car vozila imaju posebne tablice, tako da su lokalni vozači pažljivi i fleksibilni prema turistima koji voze iznajmljene automobile koji se lako primete.
- Oprez prilikom prelaska ulice (pešaci), jer vozila dolaze iz suprotnog pravca od onoga na koji smo mi navikli
- Cena benzina je među najpovoljnijim u Evropi